(+34) 618 069 690
Search more

Hur undviker du att bli lurad vid köp av bostad i Spanien?

Posted on by Caroline Bjälstam

Att ta steget att köpa en bostad i Spanien  är inte ett lätt beslut för många. Säkerligen dyker många frågor och funderingar upp innan man äntligen säger ja till den bostad som man har bestämt sig för.  Ett speciellt råd för mäklare (El Consejo General de Agentes del mercado Inmobiliario) har tagit fram en rad rekommendationer till framtida köpare för att undvika att man åker på lurendrejerier.

 

Väljer man att köpa en helt nybyggd bostad och man köper en bostad som fortfarande inte är färdigbyggt (sobre plano på spanska) får man oftast en betalningsplan av promotorn där man ska sätta in större belopp på ett konto tills den dagen bostaden är färdig och man undertecknar lagfarten hos en spansk notarie. Innan man för över pengar till detta konto är det ett måste att kontrollera att det finns en bankgaranti, en så kallad “aval bancario”. Detta innebär att om promotorn skulle gå i konkurs, får klienten tillbaka pengarna av banken. Finns ingen bankgaranti “aval bancario” måste man gå till domstol för att försöka få tillbaka dessa pengar. I Spanien är detta en tidskrävande process och det finns ingen garanti att pengarna betalas tillbaka om denne har gått i konkurs och inte har tillgångar att utmäta.

Om du väljer att köpa en bostad i andra hand, är det viktigt att kontrollera att ägaren är den rättmätige ägaren till kontot innan vi gör en överföring. Det händer i bland att kontot och bostaden står i flera personers namn och det bara är en person som vill sälja. Det är också viktigt att kontrollera att det inte finns dolda skulder som exempelvis hypotekslån och avgifter till föreningen.

Ett annat scenario där lurendrejeri sker allt oftare, är vid uthyrning av fastigheter. Det är otroligt viktigt att se bostaden innan vi skriver på några papper. Vi rekommenderar varmt att anlita ett juridiskt ombud som skriver ett hyresavtal och eller läser igenom existerande avtal innan du bestämmer dig för en bostad. Om uthyrningen sker via en mäklare se till att du är väl informerad under hela processen och betala aldrig om du inte har en klar och tydlig specificering över utgifterna.

Oavsett om du väljer att hyra eller köpa en bostad i fastighet i Spanien, anlita alltid en advokat.

 


0 comments

Comments are closed.