(+34) 618 069 690
Search more

Låna pengar i en spansk bank

Posted on by Caroline Bjälstam

Vill du köpa en bostad i Spanien? Får du inte lån av din svenska/norska  bank för att köpa en fastighet i Spanien? Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med en bank med skandinavisk personal om du önskar att låna pengar.

Jag har arbetat på spansk bank under många år och är väl insatt i hur det spanska banksystemet fungerar. I Sverige får man ett lånelöfte väldigt fort då alla uppgifter från skattemyndigheterna finns i bankernas system. I Spanien måste man själv presentera de dokument som banken kräver och därefter får man veta om lånet har gått igenom eller inte. Det är svårt att få ett lånelöfte  i Spanien då bostaden som man vill köpa måste värderas för att veta exakt hur mycket pengar man får låna.

Vilka papper och dokument måste du presentera? 

  1. Du måste presentera den senaste skattedeklarationen
  2. Lönebesked  eller pensionsutbetalningar om du är pensionär. Oftast kräver bankerna de tre senaste samt anställningskontrakt där det framgår om du har fast anställning eller exempelvis vikariat.
  3. Kontoutdrag från din bank/banker i Sverige där det även framgår om du har aktier etc.
  4. Kreditinformation från UC så att banken kan se om man har eventuella skulder. Det går att göra en kreditupplysning på UC:s hemsida
  5. Bankerna vill ibland veta om du har lån i ditt hemland eller om du betalar hyra och hur mycket du betalar per månad.

Vissa banker kräver att all dokumentation är översatt till spanska av en auktoriserad översättare med apostille.

Hur mycket pengar får man låna? 

De flesta spanska banker lånar ut mellan 60-70% av antingen säljpriset eller värderingen av bostaden. Den banken jag arbetade på under många år (Cajamar), lånade ut 70% till icke-residenta av det beloppet som var lägst av antingen säljpriset eller värderingspriset. Det vill säga att om bostaden kostar 100.000 euro men värderingen uppgick till endast 80.000 euro, så får man långa 70% av värderingspriset.

Bankerna godtar ofta inte en extern värdering  som kunden anlitar utan har ett antal externa värderingsmän som de anlitar när man ansöker om lån.

Hur hög är den spanska räntan? 

I Spanien använder man europaräntan euribor. Denna ränta är i dagsläget under 0,5% men därefter lägger de spanska bankerna på en differential, dvs euribor + koefficient. Bankerna har en standardprocent  för icke-residenta och residenta men jag vet av erfarenhet att detta är förhandlingsbart beroende på priset på huset och beroende på vem klienten är. Bankerna strävar efter en klient som har så många produkter som möjligt, gärna pensionssparande, livförsäkringar, husförsäkring etc. Om du tycker räntan som banken erbjuder dig är för hög, då är det bara att förhandla vidare.

Hur många år får jag låna? 

Amorteringstiden beror helt och hållet på din ålder. Många banker låter dig låna tills du är 75 år. I Spanien är det krav på att amortera och återbetalningstiden beror på din ålder. Om du är runt 40 år, kan du oftast få en betalningsplan på mellan 30-35 år beroende på vilken bank det är.

De flesta banker har skandinavisk personal. I Albir och Alfaz del Pi i Alicante, har de flesta banker svensk eller norsk personal. Jag kan även hjälpa er att kontakta den bank där jag själv arbetade. Om ni skulle köpa ett bankobjekt skulle jag direkt rekommendera att öppna ett konto på den banken för att göra processen lättare.


0 comments

Comments are closed.