(+34) 618 069 690
Search more

Licens för renovering av bostad i Spanien

Posted on by Caroline Bjälstam

Om vi vill renovera eller bygga om vårt hus i Spanien är det nödvändigt att ansöka efter en licens för att undvika problem. Licenserna ansöker man efter hos Stadshuset (El Ayuntamiento). Vilken typ av licens man behöver beror helt och hållet på vilken typ av renovering man ska utföra. Pris och vilka dokument som ska presenteras, beror på stadshuset i den region där du bor.

När behöver jag licens? 

1. Strukturell renovering. Strukturell renovering är sådan renovering som påverkar strukturen i byggnaden. Vi talar här om pelare, takbjälkar och tak. Det är ett måste att anlita en arkitekt som fastställer ett projekt samt att ansöka efter en licens hos stadshuset som på spanska kallas för “permiso de obra mayor”.

2. Renovering av bostadens distribution. Om vår tanke är att ta bort eller att sätta dit en vägg för att ändra på bostadens utseende, måste vi åter igen få ett bebolighetsintyg (Cédula de habitabilidad). Det handlar om ett intyg som visar att bostaden är besiktigad och godkänd för inflyttning enligt lag.  När vi har detta dokument är det stadshuset som måste ge oss tillstånd att påbörja en renovering. Vi behöver något som på spanska heter “licencia de obra menor”.

3. Renovering av golv etc. Om du vill byta golv, måla om behöver du endast ett informativt tillstånd (comunicadode obra)

4. Utbyggnad av hus. Om vi utöka antal kvadratmeter genom att exempelvis bygga in en terrass måste vi först se vad de normerna för stadsbebyggelse säger (normativa urbanística vigente). I dessa fall måste vi ha licens för en större renovering (licencia de obra mayor).

5. Renovering som påverkar fasaden. Om vi vill sätta in ett till fönster eller flytta huvudingången, ventilation etc måste vi ansöka om licens för större renovering (licencia de obra mayor). 

Dessa licenser kostar olika beroende på i vilket område bostaden ligger. Varje stadshus sätter sina egna priser.


0 comments

Comments are closed.