(+34) 618 069 690
Search more

Skatter vid köp av fastighet i Spanien

Posted on by Caroline Bjälstam

Vilka skatter betalar man vid köp av fastighet i Spanien? 

Det skiljer sig ganska mycket att köpa en bostad i Spanien mot Sverige och Norge. Vi på Villas al Sol kan tillsammans med vår advokat Hugo Gutiérrez Colás på Colás Abogados i Albir (Alicante), hjälpa dig genom hela processen så att du känner dig trygg.

Vilka skatter man måste betala beror på om bostaden är ny eller begagnad. Om man väljer att köpa en ny fastighet måste man betala 10% i moms (IVA) och stämpelskatt  1,5%  av säljpriset utan moms (Actos Jurídicos Documentados). Säljaren måste även betala så kallad Plusvalía, och skatten beror på värdeökningen mellan priset den förra ägaren köpte bostaden för och säljpriset. Det exakta beloppet sätts av kommunen och skatten variera mellan olika områden och tomtens storlek etc.

Om en icke resident  säljer en begagnad bostad/fastighet, är det ett måste att hålla inne 3% av försäljningspriset. Det är vanligt att en advokat sköter denna process.  Enligt spansk lag måste detta belopp överföras till Hacienda, de spanska skattemyndigheterna, i säljarens namn.

När man köper en begagnad bostad måste man betala så kallad överlåtelseskatt (Impuestos Transmisiones Patriomoniales) som är 10% av priset som deklareras i Lagfarten.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på Villas al Sol och Colás Abogados (Albir, Alicante)

 


0 comments

Comments are closed.