(+34) 618 069 690
Search more

Turistlägenhet (Apartamento turístico)

Posted on by Caroline Bjälstam

Vad är en turistlägenhet?

När det gäller ordet “turistlägenhet” så är det väldigt enkelt att missförstå detta begrepp och det kan uppdelas i två olika kategorier. Det första är att man köper en lägenhet som redan är klassificerad som turistlägenhet (apartamento turístico)  och det andra är att man registrerar en vanlig lägenhet som turistlägenhet  då man har som avsikt att hyra ut den.

Stadshuset klassficierar alltid markerna på ett område och en ort på olika sätt.  Vissa marker förblir alltid “lantbruksland”, medan andra marker endast kan destineras till byggnation av hotell och turistkomplex. Det händer att en promotor köper mark som är destinerat till turistlägenheter och sedan säljer lägenheterna som vanliga lägenheter, vilket inte är ok enligt lag.   När en lägenhet har byggts på en mark som är destinerat endast till “hotellbruk”, skrivs dessa lägenheter in i fastighetsregistret som turistlägenheter.

Jag ser ofta (om inte alltid) mäklare som annonserar lägenheter som  är klassificerade som turistlägenheter “apartamentos turísticos” utan att tala om för köparen vad detta innebär. Jag tycker därför det är extra viktigt att detta kommer ut då det är många som inte vet vad detta innebär. Det  är köparens rätt att veta vad det är man köper och vilka begränsningar detta faktiskt har enligt lag.

Om man köper en lägenhet som klassificeras som “apartamento turístico”, innebär detta att man endast får hyra ut denna lägenhet till tredje part. Man får alltså inte bruka lägenheten för eget bruk. Om man bryter mot denna lag kan man få dyra böter. Det är kanske många som frågar “Hur ska de veta att att det är jag som bor i lägenheten”? Spanska skatteverket har tillgång till både el -och vattebolag och kan snabbt kolla konsumtion. De kan även skicka ut så kallade inspektörer och begära att få se hyreskontraktet från den person som bor i lägenheten. Chansen att detta kommer att ske är så klart minimal men man måste som mäklare informera klienten om detta vilket inte görs i 99% av fallen.

Hur kan jag veta om jag köper en tustistlägenhet?

Om man vet ungefär vad en lägenhet brukar kosta på en speciell ort, kan man snabbt misstänka att något är “galet” om priset för en lägenhet är mycket lägre än för en likvärdig lägenhet på samma ort. Det enklaste sättet att se om det är en turistlägenhet är att beställa en “nota simple” vilket kostar ca 12 euro. Be alltid din advokat att titta igenom dokumentationen innan du skriver på några papper. Om advokaten inte kan titta på dokumentationen innan bör det stå en klausul att kontraktet kan hävas om bostaden är påverkad av någon sorts belastning. Notarien kommer dessutom att tala om för dig när du signerar lagfarten att fastigheten är en turistlägenhet och att du endast kan använda den för uthyrning. Problemet är att när du väl sitter hos notarien så är det svårt att komma ur situationen eller så har du gett en fullmakt till mäklaren. Om fullmakt ska ges så rekommenderar jag mina klienter att ge det till advokaten.

I Albir finns det vissa komplex som är turistlägenheter. Jag undrar ofta om de utlänningar som har köpt dessa lägenheter  i Albir har blivit informerade om att detta faktiskt är en turistlägenhet och att lagen säger att man inte får bo permanent och inte ens använda den som semesterboende. Jag tror att det är många som inte vet vad de köper och vad det faktiskt innebär. Om du är osäker rådfråga din advokat och därefter kan du själv ta ställning till om du vill fortsätta med köpet eller leta efter en annan lägenhet.

Kan jag registrera min lägenhet som turistlägenhet?

Ja, om du har som avsikt att hyra ut en lägenhet som investering bör du registrera lägenheten i “Consejería de Turismo” i den region där du köper lägenheten. Om du hyr ut lägenheten men inte registrerar den kan du få dyra böter vid eventuell kontroll.

Bör jag anlita en oberoende advokat?

Jag rekommenderar för det mesta att anlita en oberoende advokat och/eller gå via rekommendationer. Jag arbetar själv tillsammans med min man Hugo Gutiérrez Colás som är advokat och litar fullt ut på hans kunskaper. Om han avråder min klient från att köpa ett hus så ska klienten informeras om detta. Det viktigaste för mig är att klienten känner sig säker genom hela processen och blir 100% nöjd över sitt val av fastighet.

Om ni har fler frågor gällande detta blogginlägg får ni gärna höra av er till mig!

Mvh,

Caroline Bjälstam

www.villasalsol.com


0 comments

Comments are closed.