(+34) 618 069 690
Search more

Viktiga frågor att ställa till en mäklare

Posted on by Caroline Bjälstam

Det är ett stort steg att köpa ett hus i Spanien. Det är därför oerhört viktigt att du känner dig trygg med den mäklaren du väljer och att han/hon kan svara på dina frågor som du ställer. Det är inte nödvändigt att boka in visningar med så många mäklare som möjligt, då de flesta mäklare samarbetar med varandra och priset blir samma för kunden. Vår rekommendation är därför att kontakta en mäklare som hjälper dig att hitta rätt bostad och att han/hon tar kontakt med andra mäklare om det behövs.

Frågor från de som önskar sälja sin fastighet i Spanien

1. Hur mycket ska jag sälja min bostad för?

Svar: Alla fastigheter har ett ungefärligt värde beroende på vilken region, stad och vad det är för typ av bostad. Det enklaste är att göra en bankvärdering och därefter lägga sig runt det priset. En mäklare vet ofta vad liknande hus kostar i området och kan hjälpa dig att sätta rätt pris. Vi stöter dock på situationer när kunden absolut inte vill gå ned i pris men då kommer också försäljningen att ta längre tid och/eller inte bli av.

2. Vad måste jag lämna för dokumentation?

För att underlätta arbetet för mäklaren bör du lämna en kopia av lagfarten (Escritura Pública), legitimation, senaste räkningen av fastighetsskatten (IBI), samt vatten-och elräkning. Innan försäljning måste du även lämna ett energicertifikat utfärdat av en arkitet. Notarien kommer att fråga efter detta certifikat vid försäljning och det är idag obligatoriskt.

3. Måste jag betala kommission till mäklaren?

Svar: Ja, kommissionen betalas enligt överenskommelse. Det är viktigt att man skriver ett avtal mellan säljare och mäklare där det framgår hur mycket arvodet är och när det ska betalas.

Frågor från de som önskar köpa en bostad i Spanien

1. Vilka utgifter har jag vid en köp-och säljprocess?

Svar: De fasta kostaderna som som en köpare måste står för, förutom det fastställda priset, är följande:

Vid finansiering:

Om du behöver finansiering från en spansk bank behöver du göra en bankvärdering av huset du ska köpa. De flesta banker säljer även in andra produkter till dig för att räntan ska bli lägre. Detta är inte obligatoriskt även om de flesta banker kommer att säga att det är det. Det är ett effektivt säljargument. Det stämmer dock ofta att räntan blir lägre, ju fler produkter du har hos banken. Förutom dessa kostnader tar banken ut en procentsats för att att ge lånet. Denna procentsats kan variera men brukar ligga mellan 0,5-2% av lånesumman. Du måste även betala för notarie och inskrivning av lånet i fastighetsregistret samt 1,5% av den totala ansvarigheten för lånet (Actos Jurídicos Documentados de la Totalidad Responsabilidad Hipotecario).

Övriga fasta kostnader oavsett finansiering eller inte:

 

  • Lagfarten (Escritura Pública) I lagfarten reflekteras byte av ägare. Lagfarten undertecknas alltid hos en Notarie. Priset beror på hur mycket bostaden kostar och hur pass omfattande lagfarten är. Vid lån måste man underteckna två lagfarter: ett för köp-och sälj (escritura de compraventa) samt en får lånet (escritura de préstamo hipotecario). Kostnaderna hos notarien är reglerade av staten.

 

  • Moms: Moms betalas endast om bostaden är nyproduktion och köps direkt av en promotor. Momsen (IVA) är 10% av säljpriset.
  • Stämpekskatt (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados)Stämpelskatt är den avgift man betalar vid förvärv av fast egendom  och skatten beräknas på köpeskillingen. Denna skatt betalar du endast om du köper nyproduktion direkt från en promotor.

 

  • Impuesto de Transmisiones Patrimoniales: Denna skatt betalar du endast om fastigheten säljs i andra hand och procentsatsen är olika från region till region. I valenciaregionen är det 10% av priset som framgår i lagfarten.

 

  • Advokatkostnader:  Om du tar lån genom en spansk bank, kommer en gestor att ta hand om processen att betala skatter och pengar kommer automatiskt att hållas inne från ditt konto. Banken kommer att informera dig om kostnaden för detta. Oavsett om du tar lån eller inte är vår rekommendation att alltid anlita en advokat.

 

  • Inskrivning i fastighetsregistret:  priset beror på värdet av bostaden samt i vilken region bostaden ligger. Priserna är fastställda av regeringen. Vid lån görs två inskrivningar, ett för lånet och ett för köp-och säljprocessen.

Andra skatter som du kommer att stöta på under en köp-och säljprocess är realisationsvinstskatt (Plusvalía). Denna skatt måste alltid säljaren betala. När det handlar om en köp-och säljprocess där säljaren är icke resident i Spanien, bör denna kostnad alltid dras av från priset och köparen betalar skatten i sitt namn.

Om en icke resident  säljer en begagnad bostad/fastighet, är det ett måste att hålla inne 3% av försäljningspriset. Det är vanligt att en advokat sköter denna process.  Enligt spansk lag måste detta belopp överföras till Hacienda, de spanska skattemyndigheterna, i säljarens namn.

 

 


0 comments

Comments are closed.