(+34) 618 069 690
Search more

Anlita advokat vid köp av bostad i Spanien

Posted on by Caroline Bjälstam

Jag sitter och reflekterar över hur viktigt det faktiskt är att anlita en advokat vid köp av fastighet i Spanien, oavsett om mäklaren säger att det inte behövs eller om klienten förlitar sig på att notarien kontrollerar all information.

Jag hör ofta från eventuella köpare att då notarien tittar igenom alla papper innan husköpet, så behöver man ingen advokat. Stämmer det verkligen? Vad händer om Notarien av någon anledning skulle missa något viktigt? Ja, det bör kanske inte hända men vi är trots allt inte robotar och vare sig vi vill eller inte, så kan vi göra fel och det gäller självklart också en Notarie.  En Notarius Publicus är en person som har fått ett statligt förordnande att övervaka vissa frågor som gäller dokument, fullmakter, intyganden med mera och i Spanien är det ett måste att signera inför en Notarie för att kunna skriva in bostaden i Fastighetsregistret.

Anledning till att jag tar upp detta är att jag har en svensk klient som sedan december 2016 aktivt har letat efter en villa via mig. Vi har betat av La Nucia, Altea, Alfaz del Pi och ända upp till Javea för att hitta rätt villa. Då samtliga hus kommer från en annan mäklare har det varit extra viktigt för mig att min advokat tittat igenom dokumentationen för en första överblick. Det har än så länge funnits någon sorts anmärkning på samtliga  hus, vilket klienten också har blivit informerad om.

För att återgå till ämnet om Notarien kan ha fel, så vill jag ta upp ett exempel där det faktiskt har skett. Varför det har skett kan jag inte spekulera om men det är viktigt att ta upp för att uppmärksamma alla som köper ett hus, lägenhet, radhus i Spanien att faktiskt anlita en advokat. I detta fall handlade det om en stor villa i Altea. I lagfarten stod det att marken var “urbano”, vilket innebär att den är laglig. I fastighetsregistret stod det också att marken var “urbano” men i Catastro, lantmäteriet på svenska stod det att marken var “rústico”. Ägarna betalade även fastighetsskatt för jordbruksland. Trots detta så säger både mäklaren och nuvarande ägarna till marken att detta inte stämmer och att de har köpt ett hus som är lagligt. I Altea för att man ska få konstruera på ett jordbruksland, dvs “terreno rústico” så måste marken vara minst 10.000 kvm2. Detta hus byggdes för ca 7 år sedan och då var det fortfarande 10.000 kvm2 som gällde för att få bygglov. Detta hus var byggt på en mark på ca 5000 kvm2 så det är omöjligt att det skulle ha kunnat byggts lovligt.

För att få svar på våra frågor om marken var rústico eller urbano så beställde vi tid hos arkitekten på stadshuset som har alla stadsplaneringar. Han bekräftade att marken var “rústico” och han bad oss att beställa ett certifikat som på spanska heter “certificado de no infracción urbanístico“. Det är ett certifikat som Stadshuset utfärdar och som visar om det finns någon anmärkning gällande huset eller inte. Detta certifikat är beställt men vi vet inte resultatet ännu då det brukar ta upp till 3 veckor för att få det utfärdat.

För att summera denna artikel så har Notarien i detta fall utfärdat en lagfart och skrivit att marken är “urbano” när den i själva verket är “rústico”. Hur det har skett och varför det har skett kan jag som sagt inte svara på. En rekommendation är att alltid anlita en advokat vid köp av fastighet i Spanien.

 

 


0 comments

Comments are closed.