(+34) 618 069 690
Search more

Hyreslägenhet i Spanien

Posted on by Caroline Bjälstam

Ökning av priser på hyreslägenheter i Spanien

I Spanien finns inget som heter förstahandskontrakt utan oftast hyr man en lägenhet av tredje part som i sitt fall äger lägenheten eller huset. Detta gör att priserna kan sättas på vilken nivå man själv önskar.

Som det ser ut i dagsläget är priserna höga för en vanlig hyra. Jag har själv observerat i Alfaz del Pi, norr om Alicante att priserna för en vanlig hyra har gått stadigt uppåt.

 Vad beror detta på? För tillfället är det en obalans mellan efterfrågan och utbudet vilket gör att priserna pressas upp. Uthyrning till turister via exempelvis airbnb gör också att priserna har gått upp.

En annan anledning är att lagen gällande uthyrning har modifierats ”La ley de Medidas de Flexibilización y Fomento del Mercado del Alquiler de viviendas”. Genom denna lagändring blev det möjligt att ändra på varaktigheten på hyreskontrakt från fem till tre år och dess förlängning från tre till ett år, vilket gjorde att många hyreskontrakt kunde avslutas under 2017 och man därmed kunde aktualisera hyran.

I Madrid, Barcelona och Valencia ökade hyrespriserna med 6-10% under 2017 och på Balearerna  (tex Mallorca) och Kanarieöarna upp till 20%, en ökning som fortsätter under 2018.  De spanska skattemyndigheterna arbetar hårt för att sätta dit de som inte deklarerar sina intäkter från uthyrning.

 

 


0 comments

Comments are closed.