(+34) 618 069 690
Search more

Vad händer om någon bosätter sig in min bostad i Spanien utan lov?

Posted on by Caroline Bjälstam

Jag besökte en bostad häromdagen i La Nucia på Costa Blanca. Jag hade fått nyckeln av en annan mäklare då en av mina klienter var intresserad av att köpa bostaden. När jag kom till huset, var dörren inte låst och det stod ett plastbord och fyra stolar mitt på golvet. Jag misstänkte att huset var på god väg att bli invaderat av så kallade “ocupas”. En ocupa är en person som olovligt bryter sig in i ett hus och bosätter sig utan lov från ägaren. Jag hade nämligen besökt huset några dagar innan tillsammans med mina klienter och det fanns då inget bord eller stolar på vardagsrumsgolvet. Vad som hände därefter vet jag inte. Jag meddelade självklart vad jag hade sett. Problemet är att om de väl tar sig in och byter lås kan man endast bli av med dem via rättslig väg.

Jag träffade en mäklare från en bank för några månader sedan. Hon var klädd i bekväma kläder och gympaskor. Anlednings var att hon allt för ofta hade stött på så kallade “ocupas” i hus som banken hade tagit över och ibland var hon tvungen att springa.

“Ocupas” brukar ofta inte bryta sig in i hus där någon bor i. Deras mål är tomma bostäder, antigen bankåtertag eller semesterbostäder. De använder sig inte av våld.

Vad händer om bostaden stod tom när dessa “ocupas” tog sig in? Det finns bara en väg att gå för att få ut dessa personer och det är via rättegång, antingen via en civilprocess (Proceso Civil) eller en straffprocess (Proceso penal)

Kan jag inte bara byta lås på min bostad så att de inte kommer in igen?

Nej, när en “ocupa”  tar över din bostad, mister du besittning av denna. Även om huset enligt fastighetsregistret står i ditt namn och att att du är den lagliga ägaren, anses det som olagligt intrång som du kommer att bli åtalad för. Gör ingenting drastiskt om du skulle få “besökare” i ditt hem utan be genast om laglig hjälp. Det kan sluta illa.

Lagliga möjligheter

1. Straffprocess

En straffprocess börjar alltid med en så kallad “denuncia” på polisstationen då det handlar om ett brott. Denna process är väldigt långsam, det kan ta flera år innan man blir kallad till en rättegång och det finns många kryphål för de som besitter bostaden. Det är också en väldigt kostsam process.

2. Civilprocess

En civilprocess är snabbare än en straffprocess och även den vanligaste vägen att gå. Däremot kommer inte de så kallade “ocupas” att lämna bostaden förrän domaren kommer med sitt domslut.

Den spanska lagen skyddar av någon anledning de som bryter sig in olovligt. För oss skandinaver ses detta inte som normalt och vi har svårt att förstå detta. Jag skulle inte rekommendera att ta lagen i egna händer, vilket säkerligen verkar lockande då man ser hur långsam denna process är. Som jag nämnde tidigare, är chansen stor att du själv blir åtalad om du anlitar någon att få ut dessa personer eller personligen ser till att de flyttar. Om du går in i bostaden när någon är på plats, kan du själv bli åtalad för olovligt intrång. 

Kontakta alltid en advokat om du har råkat ut för “ocupas”.

 


0 comments

Comments are closed.